Παλαιοχώρα Χανίων, Κρήτη

Η Παλαιόχωρα βρίσκεται στην επαρχία Σελίνου, 75 χλμ από την πόλη των Χανίων, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μια μικρή χερσόνησος, η οποία δίκαια έχει ονομαστεί ως η «Νύμφη του Λιβυκού πελάγους» καθώς βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Σύμφωνα με αναφορές είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Καλαμίδης. Το 1280, επί Ενετικής εποχής, ο τότε Δούκας της Κρήτης Μαρίνο Γραδενίγο πρωτοέκτησε το «Castelo Selino» σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος από όπου η επαρχία πήρε μετέπειτα το σημερινό της όνομα. Το «Castelo Selino» είναι η σημερινή «Φορτέτζα» της Παλαιόχωρας. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε όλη την πόλη μας καθώς και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα το οποίο χάνεται στο Λιβυκό πέλαγος.

Η Παλαιόχωρα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο τουριστικό κέντρο με όλες τις ανέσεις, μπορεί πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη της : Υπέροχες παραλίες, παρθένα φύση, γραφικά τοπία, μνημεία της φύσης και των ανθρώπων. Έχει 2.500 περίπου κατοίκους και μεγάλο αριθμό καταλυμάτων.

Η πόλη προσφέρει όλες τις παροχές : Σταθμό λεωφορείων, super markets, τράπεζες, ταχυδρομείο, ΟΤΕ, υγειονομικό σταθμό, ιδιώτες ιατρούς, παιδίατρο, οδοντίατρο, φαρμακεία, αστυνομικό σταθμό, λιμεναρχείο.

Παλαιόχωρα - Παχιά ΆμμοςΣε όποιο σημείο της πόλης και αν είστε σε λίγα λεπτά βρίσκεστε σε παραλία. Είτε δυτικά στη φημισμένη «Παχιά Άμμος» είτε ανατολικά στην παραλία «Χαλίκια» με τα βότσαλα. Εκτός όμως από αυτές τις παραλίες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε περπατώντας, μπορείτε να επισκεφθείτε παραλίες με το όχημά σας, οι οποίες είναι πάρα πολύ κοντά όπως το Γιανισκάρι. Κατά μήκος του δρόμου προς Κουντούρα υπάρχουν οι παραλίες : Ψηλός Βόλακας, Καραβόπτερα, Πλακάκι, Γραμμένο, Κριός.

 Υπάρχουν αξιόλογα μέρη στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά τοπία τα οποία αξίζει να δείτε όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, το καταπράσινο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, το μικρό Φαράγγι Ανύδροι- Γιανισκάρι, τη Γαύδο, την περιοχή του Ελαφονησίου, την Κουντούρα με τις δεκάδες παραλίες, τα χωριά Βουτάς, Ανύδροι και Αζωγυρές.

Η διαδρομή προς την Παλαιόχωρα περνά μέσα από πολλούς οικισμούς. Αξίζει να δείτε τις Βυζαντινές εκκλησίες της Καντάνου, των Πλεμενιανών καθώς και των χωριών γύρω από την Παλαιόχωρα όπως τον Ασφεντιλέ, το Προδρόμι και το Σπανιάκο. Επίσης εξαίρετο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας. Τέλος μπορείτε να απολαύσετε τους αρχαιολογικούς χώρους : Λισσός και Κάδρος.

Μικρά πλοία συνδέουν την Παλαιόχωρα καθημερινά με Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων, Ελαφονήσι και τακτικά δρομολόγια με τη Γαύδο. Το βράδυ οι παραλιακοί και κεντρικοί δρόμοι κλείνουν για τα οχήματα και μετατρέπονται σε πεζόδρομους για καφέ, φαγητό και ποτό.

Η Παλαιόχωρα είναι ένας τόπος που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Απολαύστε τη θάλασσα , τον ήλιο, τις Κρητικές λιχουδιές και τη φιλοξενία που θα νιώσετε αμέσως μόλις φθάσετε.

Πρακτικές Πληροφορίες για την Παλαιόχωρα

Για να φτάσετε στην Παλαιόχωρα, έχετε διάφορες δυνατότητες
ΠαλαιόχωραΜε λεωφορείο
Από την πόλη των Χανίων: 3 έως 4 φορές ημερησίως περίπου 2 ώρες.
Από την πόλη του Ηρακλείου: με μία στάση στα Χανιά.
Από την πόλη του Ηρακλείου στην πόλη των Χανίων κάθε 30 με 60 λεπτά ημερησίως, σε λιγότερο από 3 ώρες.

Με ταξί
Από το αεροδρόμιο των Χανίων μέχρι το σταθμό των λεωφορείων των Χανίων σε 15 λεπτά .
Από το αεροδρόμιο των Χανίων στην Παλαιόχωρα σε 90 λεπτά.
Από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Παλαιόχωρα σε 3 ώρες.

Με Πλοίο
 Καθημερινά δρομολόγια πλοίων συνδέουν την Παλαιόχωρα με Σούγια, Αγία Ρουμέλη και τη Χώρα Σφακίων. Υπάρχει επίσης πλοίο που συνδέει την Παλαιόχωρα με το νησί της Γαύδου.

Σταθμός Λεωφορείων
O σταθμός λεωφορείων βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, στην είσοδο του χωριού. Από εκεί έχετε καθημερινή σύνδεση με τα Χανιά. Ελέγξτε  τις ώρες αναχώρησης, καθώς αλλάζουν κατά διαστήματα. Tηλ. 2823041914.

Αστυνομία
Ο αστυνομικός σταθμός βρίσκεται  στο δρόμο που πηγαίνει προς την παραλία της Παχειά άμμου. Tηλ. 2823041111.

Μουσείο
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Παλαιόχωρας στο δρόμο για  το Κάστρο. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Tηλ. 2823042265.